Turistična kmetija

 


Anton Zupan
Zgornje Gorje 42
SI - 4247 Zgornje Gorje
Slovenija

 
 

Zupanovi se že skoraj tri desetletja ukvarjajo s turizmom; prvi v tistem koncu Gorenjske so orali ledino. Njihova značilna gorenjska hiša leži na prisojni strani, za njo pa je okrog dva hektara zemlje - pravi raj za otroke. Hiše v vasi ni težko najti, saj stoji prav nasproti cerkve sv. Jurija, v njej pa je stara kmečka soba, v kateri so predmeti tudi iz 18. stoletja; tam, pravijo Zupanovi, gostje velikokrat ostanejo kar brez besed.

V hiši so sobe in apartma, tako da si lahko gostje, če želijo, kuhajo sami. Pred hišo, na vrtu, je vsa zelenjava, ki jo potrebujejo, Zupanovi pa jih založijo še z jajci, mlekom in drugim. Pozimi, ko je dela na kmetiji manj, gostitelji svojim obiskovalcem ponudijo vse vrste mesa in suhomesnih izdelkov, zaseko, mleko in mlečne izdelke (posebna specialiteta so sadno-mlečni napitki), za zajtrk pa so najboljša ocvrta jajca z domačimi ocvirki. Prej koristi kot škoduje domača slivovka.
Na kmetiji bi potrebovali delovnih rok, a pravijo, da »gostje delajo povečini le tedaj, ko se slikajo«. Sicer uživajo v blejskem in bohinjskem kotu: poleti se povečini kopajo v Blejskem ali Bohinjskem jezeru, pešačijo po Pokljuki in drugih vrhovih, kolesarijo, pozimi smučajo ali, če Blejsko jezero zamrzne, drsajo. Kadar gospodinja zamesi kruh ali potico, lahko sodelujejo pri peki.

 

 


Dostop:
ob cesti Bled-Pokljuka (štiri kilometre od Bleda).


pohodništvo, planinstvo namizni tenis lov
aktivnosti v okolici - smučanje aktivnosti v okolici - tek na smučeh aktivnosti v okolici - tenis aktivnosti v okolici - golf aktivnosti v okolici - kopanje v reki, jezeruaktivnosti v okolici - padalstvo
aktivnosti v okolici - kopanje v pokritem bazenu aktivnosti v okolici - savna aktivnosti v okolici - drsanje aktivnosti v okolici - kolesarjenje aktivnosti v okolici - veslanjeaktivnosti v okolici - kegljanje